Специализирани новини и събития

Силно българско присъствие на Европейския форум на пивоварите

Български научни изследвания бяха представени на Европейския форум на пивоварите и 38-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (ЕBC) в Мадрид. Паралелно с това, традициите, развитието и иновациите в бирената индустрия у нас станаха достояние на участниците в събитието чрез водещата статия в BrewUp, списанието на Пивоварите на Европа. Материалът, посветен на Съюза на пивоварите в България (СПБ), излезе в третия брой, издаден специално за Форума.

Ivana Radomirova Sergey IvanovОрганизираните от Пивоварите на Европа Форум и Конгрес на ЕВС събраха над 1000 участници от цял свят - производители, работещи по веригата на доставките, изследователи, експерти, които изготвят стратегиите за развитие, и други специалисти. Някои от най-големите имена в производството на бира в Европа показаха своите последни иновации и разработки в науката и изследванията в областта.

„Тази година ЕВС, общността, която създава стандартите в сектора и подпомага технологично и научно пивоварите, чества своята 75-годишнина“, обясни Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. В продължение на 3 дни бяха представени около 90 доклада и 110 научни постера. Присъстващите проследиха повече от 30 различни семинара и презентации за рециклирането, възстановяването, новите технологии за варене на пиво, филтрация, пастьоризация и др. Специално внимание беше отделено на тестването и поддържането на микробиологична чистота при производството на бира в мини и микропивоварните, допълни Радомирова. Тя е категорична, че тази толкова активна научна дейност показва, че пивоварната индустрия с технологиите и новите методи, които използва, е сред най-бързо и отговорно развиващите се браншове.

По думите й имаме основание да се гордеем с българското присъствие – както в специалния брой на списанието на Пивоварите на Европа, така и от участието в постерната сесия с първото по рода си изследване на микроорганизми в пивото с използването на метагеномика. Проучването е реализирано от български учени и представено от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Изследван е видовият състав на микроорганизмите в някои марки бира, произведени у нас, като е използван нов модерен метод за идентификацията им.

Поради факта, че микроорганизмите влияят върху формирането на вкуса и аромата на пивото, тяхното определяне дава възможност да се проследят уникалните характеристики на всяка марка. Ето защо е показано използването на съвременни ДНК технологии в практиката, включително при контрола на качеството и хигиената при производството на бира.

Sergey IvanovНа Форума беше коментирано, че от всеки 131 долара от световния брутен вътрешен продукт, един се генерира от бирената индустрия. По отношение на работната заетост, в световен мащаб на всеки 110 заети лица едно е част от директната и индиректна заетост на пивоварния бизнес.

Ето защо бяха представени и обсъждани редица проекти, които показват как пивоварството може да продължи да се развива, да стане по-иновативно и да възвърне позициите си независимо от пандемичната обстановка и войната в Украйна, която в момента нарушава икономическите, енергийните и хранителните системи на Европа и света. Като цяло, за излизане от кризата браншът залага на сътрудничеството и модерните решения за устойчиво развитие.

Още статии ...

 1. Инвестициите за зелени решения в пивоварния бранш надхвърлят 60 милиона лева
 2. Доброволното етикетиране на бирите в ЕС надхвърли очакванията
 3. Хмелът повишава антиоксидантите в пивото
 4. Пловдив посрещна Националната бирена академия
 5. 14 000 души се включиха в кампанията за спорт и превенция на СПБ тази година
 6. Представители на Съюза на пивоварите участваха в Октобърфест
 7. Хайде на по халба!
 8. Половин милиард лева е оборотът на пивоварните у нас за 2016 година
 9. Съюзът на пивоварите с нови правила за контрол на съдържанието в интернет
 10. Над 360 проби от напитки се състезават за Златен ритон на Винария 2017
 11. България е в топ 10 на винените дестинации в света
 12. ДНК на корпоративния гражданин
 13. Консултации и спортен празник за Международния ден за социална отговорност на пивоварния бранш
 14. Над 315 милиона капиталови инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите за последните пет години
 15. Трети Бургаски фестивал на виното стартира на 28 Юли
 16. Нов върх за българското винопроизводство
 17. Френски фермери изляха десетки хиляди литри испанско вино като протест срещу конкуренцията
 18. Пием бира наравно с белгийците
 19. Спортен хепанинг събира деца и родители в подкрепа на инициатива
 20. Предпочитаме пивото произведено в България
 21. Хранителните свойства на бирата в полза на хората
 22. Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016
 23. Съюзът на пивоварите отново на пистата за масов спорт
 24. Изба на годината ще бъде избрана в Пловдив на Винария 2015
 25. Приятели на бирата дадоха официален старт на сезона на тъмното пиво
 26. Тръгва "Дефилето на младото вино"
 27. Фотолюбители със спортен дух в конкурс на Съюза на пивоварите
 28. Ново българско изследване потвърди съдържанието на ключови антиоксиданти в пивото
 29. Съюзът на пивоварите отчете 24 милиона лева инвестиции в сектора
 30. Български вина бяха наградени с медали на Международния Винен Конкурс Букурещ 2014